Do you remember Fia???
onsdag, maj 16, 2007
Mommo
Morgon...
tisdag, maj 15, 2007
Dikt av en cancersjuk tonåring...
Bildbevis...
...på min lilla "piga" som hjälper mig i vått och tort. Här i full färd med att mocka "bajset" i Zantanas box.
Fyra nya liv...
måndag, maj 14, 2007
Kattungar på gång...
Ebba håller på att föda, inte där vi hade tänkt utan under trappan bland all bråte... Har inte kollat själv ännu men N, W och M är där nu. Hoppas att det är för många, typ tre hade varit lagom men det brukar ju vara fem eller sex. Återkommer med bildbevis senare när allt är klart.
Idag blev det pizza till middag. Hur kan man vara så sugen på något som varje gång man äter det är en besvikelse? Ja, ja, det lär nog dröja tills nästa gång. Vi såg den svenska filmen Zozo när vi åt, ska skriva om den i en inlämningsuppgift. Den handlar om en pojke från krigets Libanon som mister hela sin familj och tar sig till Sverige där farmor och farfar finns. Bra film!
Gnägg!
Irish cob
En liten tillbakablick…..Den irländska coben kan i England och på Irland spåras tillbaka till 1600-talet. Resandefolket, travellers, som de kallas där, behövde hästar som kunde dra deras tunga vagnar. Dessa vagnar, vardos, som var deras hem, kunde väga över ett ton. Det skulle därför vara en stark draghäst, samtidigt skulle den vara både uthållig och förnöjsam då den skulle arbeta många timmar varje dag och inte ha annat att äta än gräset vid vägkanten. Hästens goda temperament var också avgörande för resandefolket som levde i stora familjer och då inte kunde ha nervösa och opålitliga hästar. Dessutom var resandefolket fattigt så hästarna skulle även vara billiga. På den tiden var hästar med stora vita fält helt oönskade och betraktades som felfärgade, så av denna anledning blev dessa skäckade hästar de enda som resandefolket hade möjlighet att köpa. Detta visade sig dock bli en stor fördel för dem. För det första var dessa skäckade hästar lättare att se i mörkret vilket minskade risken för olyckor. För det andra var alla dessa skäckmönster olika, vilket gjorde det möjligt för de resande att identifiera sina hästar då de själva var analfabeter, därmed var det mindre risk att bli bestulen på sin häst. För det tredje så var hästägarna tvungna att lämna sina hästar till krigsmakten under krigen, men eftersom de skäckfärgade hästarna var lätta att upptäcka i krig så fick resandefolket behålla sina hästar.
Det fanns inga pengar till betäckningar så det fick ske i smyg. I skydd av mörkret förde de sina ston till "rikemanshingstar". Shire och Clydesdalehingstar var väldigt populära på den tiden. Likaså Welsh Cob, Dale- och Fellponnyer, samt Irish Draft och Connemara. Många år senare hade de skapat en egen ras: En kraftig, robust häst eller ponny med stor styrka, uthållighet, förnöjsamhet med ett medgörligt temperament och med mycket fina färger. Dessa hästar är dagens Irish Cob.
I Sverige är Irish Cob också kallade 'tinker' men ordet 'tinker' är på Irland och även i England en nedsättande benämning på de resande. Därmed är det för det första en person och inte en häst, och för det andra ett mycket negativt ord som irländarna självklart inte vill ha i anknytning till sina hästar. Genom åren har det funnits flera olika typer av av Irish Cob, från den tunga hästen benämd cob-typ, avlades det fram en vanner-typ. Dessutom fanns ponny-typen samt den lättare hunter-typen. I dag har man helt frångått de lätta typerna och godkänner endast de tunga hästarna och ponnyerna av cob-typen, men man har samtidigt lagt till ett sidoregister - appendix, eller den blå stamboken - där man kan stambokföra Irish Cob korsningar, s.k. Irish Cob Cross.
Snart kattungar!
M vid förra årets "katträddningsaktion".